22/06/2020

Stanovisko k rozhodnutí Vlády ČR na zavedení zaměstnaneckého výdajového paušálu

Rozhodnutí vlády zavést zaměstnanecký výdajový paušál přinese výpadek příjmů státního rozpočtu v rozsahu 10-20 miliard korun, restaurace, jídelny a kantýny postižené nedávným koronavirem přijdou o dalších až 35 miliard korun, ohroženo je až 29 tisíc pracovních míst. Lze očekávat růst cen jídel v restauracích, kam přestanou chodit strávníci, i tlak na postupné uzavírání oblíbených podnikových kantýn. Rozhodnutí vlády proto musíme z těchto i dalších důvodů považovat za velmi nešťastné a pevně věříme, že v poslanci tento vládní návrh odmítnou.

Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS)

19/06/2020

Rakousko pomůže restauracím snížením DPH a podporou stravenek

Zatímco Ministerstvo financí ČR navrhuje zavedení stravenkového paušálu, a tím chce podporu stravování dramaticky omezit, Rakousko plánuje masovou podporu restaurací snížením DPH na potraviny a nápoje a rozšířením použitelnosti stravenek.

Rakouská vláda skomírajícím restauracím výrazně rozšíří daňovou výhodnost a také použitelnost stravenek. V plánu je i podpora digitalizace odvětví rozšířením na nosiče, jakými jsou předplacené karty nebo digitální kupony.

Spolková ministryně turistiky Elisabeth Köstingerová v souvislosti s krizí označila gastronomii a cestovní ruch za obzvlášť zasažené. Proto se DPH na potraviny a nápoje sníží z deseti na pět procent.

Od 1. července je také v plánu u stravenek zvýšit denní limity pro osvobození od daní, a to hned na dvojnásobek. U jídel v restauracích ze 4,4 na 8,8 eur. U nákupu potravin pak z 1,1 na 2,2 eur. Zároveň bude nově možné stravenky použít mimo jiné i lidmi pracujícími v režimu home office.  Rozhodnutí přinese do systému také větší právní jistotu, neboť doposud v některých otázkách používání stravenek nebylo zcela jasno, což vedlo až k udělení pokut pro některé zaměstnavatele od místních finančních úřadů.

Oba záměry prošly schvalovacím procesem a nyní se čeká na podpis prezidenta.

„Rakousko aktivně zavádí řadu opatření na oživení hospodářství, cestovní ruch nevyjímaje. Bohužel se zdá, že ministerstvo financí naší vlády namísto toho chystá pro restaurace další komplikace v podobě zavedení stravovacího paušálu,“ prohlásil Miroslav Sedlák, předseda APROPOS (Asociace poskytovatelů poukázkových systémů)

Rakousko také poskytuje restauracím dotace na úhradu jejich fixních nákladů, vedle záruk za půjčky hodlá nastartovat garance na kapitálové vklady do firem, lidem s nízkými příjmy poskytuje jednorázové dávky, jednorázové přídavky na dítě a další.

27/05/2020

Reakce předsedy Apropos Miroslava Sedláka na TZ Ministerstva financí

„Jsme šokováni. Vláda slíbila téma stravenkového paušálu projednat v tripartitě, ale vůbec téma neumožnila otevřít a to navzdory naléhání jednotlivých sociálních partnerů. Vzhledem k velmi rozdílným pohledům na tuto problematiku je pro nás naprosto nepochopitelné, proč Ministerstvo financí tuto změnu prosazuje takto silou. Zvlášť, když se proti vyjádřili jak sociální partneři, tak i řada dalších subjektů. Návrh na zavedení paušálu je další těžkou ranou pro restaurace a kantýny, které vinou koronakrize přijdou o několik desítek miliard korun a řada z nich se potácí na hraně přežití.“

30/01/2020

APROPOS: Odmítáme nepravdivé nařčení ministryně Schillerové z vysokých provizí

Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) zásadně odmítá tvrzení ministryně financí Aleny Schillerové, která včera (29. 1.) na svém twitterovém účtu uvedla, že stravenkové firmy si účtují nehorázné provize, často až 10 procent. Schillerová toto vyjádření převzala od Asociace českého tradičního obchodu aniž by si ověřila jeho pravdivost.

Ve skutečnosti je průměrná výše provizí členů APRPPOS (Sodexo, Edenred, UP) u smluvních partnerů přijímajících stravenky 3,9 procenta a ani nejvyšší provize se zdaleka k deseti procentům nepřibližují.

Pevně doufáme, že se v další komunikaci bude ministryně Schillerová držet ověřených a pravdivých informací a nebude šířit neověřené a nepravdivé zprávy.

Miroslav Sedlákpředseda APROPOS