Naše
stanoviska

09/09/2020

Seminář v Poslanecké sněmovně nastartoval zajímavou odbornou diskuzi kolem stravovacího paušálu

Diskuze k tématu stravovacího paušálu, která proběhla na půdě Poslanecké sněmovny přinesla i naléhavá varování odborníků před daňovými optimalizacemi, snížením důchodů a zhoršením zdravotního stavu zaměstnanců. Takový byl průběh semináře, na kterém se v Poslanecké sněmovně diskutovalo o vládním návrhu na zavedení stravovacího paušálu.

Návrh zákona, kterým ministerstvo financí chce zaměstnavatelům umožnit vedle oblíbených stravenek a závodního stravování zavést také stravovací paušál, byl podroben experty oprávněné kritice. Návrh předpokládá, že zaměstnanci místo stravenek budou moci dostávat finanční příspěvek osvobozený od daní.

„Vedle stávajících systémů přibývá třetí možnost, aby zaměstnavatel vyplatil peníze přímo zaměstnanci, aby se najedl, jak sám chce,“ řekl Stanislav Kouba, náměstek ministryně financí Aleny Schillerová, která se osobně setkání nezúčastnila.

Místopředseda ČMKOS postupu Ministerstva financí nerozumí

Například Vít Samek, místopředseda Českomoravské konference odborových svazů, připomněl, že v době, kdy celý stát musí počítat každou korunu, ministerstvo financí přichází s projektem, který bude státní pokladnu stát dvacet miliard korun.

„Přestávka na teplé jídlo je důležitá z hlediska zdraví zaměstnanců,“ uvedl Vít Samek. „Ministryně Schillerová i premiér Babiš rizika zavedení stravovacího paušálu znají, ale nedbají na ně.“

Podle Samka se vytrácí účel závodního stravování. „Stát pedanticky sleduje využití spousty peněz, ale u takto důležité věci říká, že je mu to jedno. Nerozumím, proč vláda s návrhem přichází právě v takto složité době,“ uvedl na semináři místopředseda nejsilnější odborové centrály v Česku.

Stravovací paušál nikde jinde v Evropě neexistuje

Tlak ministerstva financí na zavedení stravovacího paušálu nechápe ani Jan Rafaj, viceprezident Svazu dopravy a průmyslu. „Nechápu, proč ministerstvo financí v této době s takovýmto zákonem přichází,“ uvedl Rafaj. „Čísla, kterými v důvodové zprávě operuje ministerstvo financí, ignorují fakta, návrh je nepřipravený.“

Rafaj konstatoval, že podle 96 procent zaměstnavatelů navíc dosavadní systém stravenek a závodního stravování funguje dobře a není třeba ho měnit. „Vláda experimentuje s celou zemí,“ varoval viceprezident Svazu dopravy a průmyslu. „Nikde v zahraničí stravovací paušál neexistuje. Maďarsko ho zavedlo a zase zrušilo. Belgie o něm nějakou dobuuvažovla a nezavedla ho“

Je otázkou, komu nejvíce změna zákona prospěje

Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), vyjádřil politování nad skutečností, že ministerstvo financí při přípravě návrhu stravovacího paušálu jen minimálně komunikovalo s odbornou veřejností.

„Místo aby ministerstvo financí prostřednictvím stravenek podporovalo digitalizaci, s nikým nemluví. Digitalizace přitom umožňuje, aby byly stravenky využity skutečně na nákup potravin nebo na stravování,“ připomněl Sedlák.

Předseda APROPOS také zmínil, že v důsledku zavedení stravovacího paušálu může dojít k významnému odlivu peněz k zahraničním majitelům velkých řetězců. Právě v nich si totiž lidé budou místo kvalitní stravy kupovat levnější potraviny.

Vzniká nová daňová výjimka

Kriticky se na semináři v Poslanecké sněmovně věnovaném vládnímu záměru zavést stravovací paušál vyjádřila také Simona Hornochová, daňová expertka a v minulosti také náměstkyně na ministerstvu financí.

„Ministerstvo financí tvrdí, že stravenkovým paušálem řeší daňové problémy, ve skutečnosti ale daňový problém vytváří, a to velký,“ uvedla Hornochová.

Podle Hornochové hrozí, že zaměstnavatelé mohou využít stravovací paušál jako náhradu části mzdy. Tím se zaměstnancům na první pohled zvýší mzda a zaměstnavateli sníží odvody státu. Ve skutečnosti se ale zaměstnancům sníží základ, od kterého se odvíjejí například různé dávky i výše důchodu. Důsledkem zavedení stravovacího paušálu v současné podobě by tak mohla být grandiózní daňová optimalizace.

APROPOS na problém dlouhodobě upozorňuje

Rozhodnutí vlády zavést zaměstnanecký výdajový paušál na stravování s sebou nese množství hrozeb a rizik. Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) cítí povinnost na ně upozornit a vyzvat vládu a Poslaneckou sněmovnu, která má o návrhu v září hlasovat, aby tento návrh zvážila a přehodnotila. Reforma bude mít řadu negativních dopadů a dopadne nejen na celý gastronomický sektor, ale nastartuje řadu nezvratných změn v oblasti zaměstnaneckého stravování.

03/09/2020

Negativní dopady stravovacího paušálu budou nevratné

Rozhodnutí vlády zavést zaměstnanecký výdajový paušál na stravování s sebou nese množství hrozeb a rizik. Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) cítí povinnost na ně upozornit a vyzvat vládu a Poslaneckou sněmovnu, která má o návrhu v září hlasovat, aby tento návrh zvážila a přehodnotila. Reforma bude mít řadu negativních dopadů a dramaticky dopadne nejen na celý gastronomický sektor, ale nastartuje řadu nezvratných změn v oblasti zaměstnaneckého stravování.

Velké dopady pocítí restaurace, jídelny a kantýny, postižené nedávnou koronavirovou krizí. Stravovací paušál podle průzkumů sníží počty lidí, ochotných se pravidelně stravovat v restauraci. To přinese podle vyjádření restauratérů v první etapě růst cen poledních menu a následně hrozí propouštění, v horších případech zavírání některých z nich. Restaurace paušál připraví až o 35 miliard korun, které jim stravenkový byznys přináší. Ohroženo je tak až 29 tisíc pracovních míst v tomto sektoru (průzkum AMSP). Restauratéři, které živí stravování, si hrozby dobře uvědomují.

„Mám pocit, jako by vládní garnitura dlouhodobě usilovala o likvidaci malých a středních firem a podnikatelů. Podívejte se, jak na Covidu vydělali mnozí výrobci a dodavatelé levnějších potravin či potravinových náhražek. Slýchám, že v dubnu měli splněné cíle na celý rok. Protože restaurace od nich neberou, ale obchody ano. Teď byly restaurace zavřené a lidé víc nakupovali v obchodech. A když konečně otevřely, má přijít další rána v podobě paušálu,“ říká například Jakub Šenekl, majitel restaurace Prosecco v Jičíně.

Pokud tlak zaměstnanců ve firmách na to, aby dostali spíše hotové peníze, než účelový příspěvek firmy neustojí, hrozí i postupné uzavírání oblíbených firemních jídelen.

K dalším velkým hrozbám patří například výpadek příjmů státního rozpočtu, který nezávislá studie (Grant Thornton) vyčíslila na 20 mld. Kč. Velmi překvapivě Ministerstvo financí uvádí pokles pouze o 4,9 mld. Kč ročně. Jakými výpočty se k výsledku došlo zveřejněno nebylo.

„Ministerstvo financí tvrdí, že chce bojovat proti daňovým výjimkám, a přitom právě stravenkovým paušálem vytváří jednu z nich,“ upozornil na další negativní dopad zamýšleného stravenkového paušálu Petr Frisch, daňový expert ze společnosti Profactum. „Hrozí také, že zaměstnavatelé využijí možnost vyplácet zaměstnancům stravenkový paušál, což povede ke snížení mezd,“ dodává Frisch.

Navíc by zavedení paušálu přineslo nezvratné změny ve stravovacích návycích zaměstnanců. Lékařka a terapeutka Kateřin Cajthamlová k tomu uvedla následující: „S paušálem hrozí, že v restauracích a kantýnách zdraží jídla a lidé je přestanou pravidelně navštěvovat. Pokud by opravdu lidé přestali v týdnu obědvat, vedlo by to ke zhoršení jejich zdravotního stavu.“  Oběd by podle ní měl pokrýt cca třetinu energetické potřeby člověka za den a měl by mít více chodů. „To zajišťují restaurace a kantýny ale ne strava donesená z domova,“ uvádí Kateřina Cajthamlová.

„Rozhodnutí vlády musíme z těchto i dalších důvodů považovat za velmi nešťastné a pevně věříme, že poslanci tento vládní návrh nakonec odmítnou nebo zásadně přehodnotí,“ říká Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů.

Asociace je nicméně pevně přesvědčena, že existují i jiná řešení, výhodná pro všechny účastníky systému. Proto vydává prohlášení, které řešení nastiňuje a k nimž se její členové hlásí.

Patří k nim záměr plně digitalizovat stravenkové systémy za účelem snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů a obchodníků, zajištění rychlých plateb obchodníkům a zvýšení pohodlí uživatelů a ochrana skutečné funkce stravenky. Toho může být dosaženo právě digitalizací, která by umožnila nastavit jasná a kontrolovatelná pravidla útraty.

„Řadu takových návrhů a opatření, obdobných, které provedly vlády v zemích EU jsme v minulých letech i v období posledního roku opakovaně přednesli ministerstvu financí i oborovým organizacím, například Svazu obchodu a cestovního ruchu,“ říká Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů.

Namísto podrobení těchto návrhů věcné analýze a detailního zpracování jejich přínosů pro českou ekonomiku pokračuje snaha ministryně financí prosadit unikátní podobu peněžního benefitu, tedy optimalizovaného příjmu zaměstnance do daňového řádu.

„Nejen jako provozovatelé systémů benefitů, ale také jako zodpovědní zaměstnavatelé motivující své zaměstnance ke zdravému a vyváženému způsobu života, s tímto návrhem nesouhlasíme,“ uzavírá Miroslav Sedlák.

01/09/2020

APROPOS navrhuje skutečné zlepšení systému stravovacích poukázek

S ohledem na skutečnost, že zákonodárce zamýšlí „zlepšit“ fungování systému stravovacích poukázek zavedením stravenkového paušálu, Asociace poskytovatelů poukázkových systémů (APROPOS) si dovoluje opětovně vyjádřit svůj nesouhlas s touto reformou, která bude mít řadu negativních externalit a bude mít dramatický dopad na gastronomický sektor.

Asociace je nicméně pevně přesvědčena, že dvě níže uvedená opatření by významně zlepšila celkové fungování systému stravovacích poukázek. Její členové proto tímto prohlašují svůj záměr:

1. plně digitalizovat stravenkové systémy za účelem snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů a obchodníků, zajištění rychlých plateb obchodníkům a zvýšení pohodlí uživatelů a
  2. více se zaměřit na ochranu skutečné funkce stravenky, čehož by mohlo být dosaženo např.
  • digitalizací, která by umožnila nastavit jasná a kontrolovatelná pravidla útraty a/nebo
  • omezením používání stravenek pouze na potraviny k přímé spotřebě.

Pro vyloučení pochybností, každý z členů APROPOS sám zváží způsob, jakým bude k výše uvedeným cílům přispívat, resp. jakým je bude realizovat.

Členové APROPOS i nadále vítají věcnou diskusi opřenou o argumenty profesionálů v oblasti daní, ekonomie (spotřeby), personalistiky, gastroprovozů i maloobchodu, na jejímž základě by se mohl tradiční trh stravenek ze své původní podoby rychle transformovat do moderních digitálních platforem.

Řadu takových návrhů a opatření, obdobných, které provedly vlády v  zemích EU, jsme v minulých letech i v období posledního roku opakovaně přednesli ministerstvu financí i oborovým organizacím (např. Svaz obchodu a cestovního ruchu). Namísto podrobení těchto návrhů věcné analýze a detailního zpracování jejich přínosů pro českou ekonomiku vidíme i nadále urputnou snahu ministryně financí prosadit unikátní podobu peněžního benefitu (tj. optimalizovaného příjmu zaměstnance) do daňového řádu. Nejen jako provozovatelé systémů benefitů, ale také jako zodpovědní zaměstnavatelé motivující své zaměstnance ke zdravému a vyváženému způsobu života, s tímto návrhem nesouhlasíme.

Miroslav Sedlák, předseda APROPOS

22/06/2020

Stanovisko k rozhodnutí Vlády ČR na zavedení hotovostního stravovacího paušálu

Rozhodnutí vlády zavést zaměstnanecký výdajový paušál přinese výpadek příjmů státního rozpočtu v rozsahu 10-20 miliard korun, restaurace, jídelny a kantýny postižené nedávným koronavirem přijdou o dalších až 35 miliard korun, ohroženo je až 29 tisíc pracovních míst. Lze očekávat růst cen jídel v restauracích, kam přestanou chodit strávníci, i tlak na postupné uzavírání oblíbených podnikových kantýn. Rozhodnutí vlády proto musíme z těchto i dalších důvodů považovat za velmi nešťastné a pevně věříme, že v poslanci tento vládní návrh odmítnou.

Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS)

19/06/2020

Rakousko pomůže restauracím snížením DPH a podporou stravenek

Zatímco Ministerstvo financí ČR navrhuje zavedení stravenkového paušálu, a tím chce podporu stravování dramaticky omezit, Rakousko plánuje masovou podporu restaurací snížením DPH na potraviny a nápoje a rozšířením použitelnosti stravenek.

Rakouská vláda skomírajícím restauracím výrazně rozšíří daňovou výhodnost a také použitelnost stravenek. V plánu je i podpora digitalizace odvětví rozšířením na nosiče, jakými jsou předplacené karty nebo digitální kupony.

Spolková ministryně turistiky Elisabeth Köstingerová v souvislosti s krizí označila gastronomii a cestovní ruch za obzvlášť zasažené. Proto se DPH na potraviny a nápoje sníží z deseti na pět procent.

Od 1. července je také v plánu u stravenek zvýšit denní limity pro osvobození od daní, a to hned na dvojnásobek. U jídel v restauracích ze 4,4 na 8,8 eur. U nákupu potravin pak z 1,1 na 2,2 eur. Zároveň bude nově možné stravenky použít mimo jiné i lidmi pracujícími v režimu home office.  Rozhodnutí přinese do systému také větší právní jistotu, neboť doposud v některých otázkách používání stravenek nebylo zcela jasno, což vedlo až k udělení pokut pro některé zaměstnavatele od místních finančních úřadů.

Oba záměry prošly schvalovacím procesem a nyní se čeká na podpis prezidenta.

„Rakousko aktivně zavádí řadu opatření na oživení hospodářství, cestovní ruch nevyjímaje. Bohužel se zdá, že ministerstvo financí naší vlády namísto toho chystá pro restaurace další komplikace v podobě zavedení stravovacího paušálu,“ prohlásil Miroslav Sedlák, předseda APROPOS (Asociace poskytovatelů poukázkových systémů)

Rakousko také poskytuje restauracím dotace na úhradu jejich fixních nákladů, vedle záruk za půjčky hodlá nastartovat garance na kapitálové vklady do firem, lidem s nízkými příjmy poskytuje jednorázové dávky, jednorázové přídavky na dítě a další.

27/05/2020

Reakce předsedy Apropos Miroslava Sedláka na TZ Ministerstva financí

„Jsme šokováni. Vláda slíbila téma stravenkového paušálu projednat v tripartitě, ale vůbec téma neumožnila otevřít a to navzdory naléhání jednotlivých sociálních partnerů. Vzhledem k velmi rozdílným pohledům na tuto problematiku je pro nás naprosto nepochopitelné, proč Ministerstvo financí tuto změnu prosazuje takto silou. Zvlášť, když se proti vyjádřili jak sociální partneři, tak i řada dalších subjektů. Návrh na zavedení paušálu je další těžkou ranou pro restaurace a kantýny, které vinou koronakrize přijdou o několik desítek miliard korun a řada z nich se potácí na hraně přežití.“

30/01/2020

APROPOS: Odmítáme nepravdivé nařčení ministryně Schillerové z vysokých provizí

Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) zásadně odmítá tvrzení ministryně financí Aleny Schillerové, která včera (29. 1.) na svém twitterovém účtu uvedla, že stravenkové firmy si účtují nehorázné provize, často až 10 procent. Schillerová toto vyjádření převzala od Asociace českého tradičního obchodu aniž by si ověřila jeho pravdivost.

Ve skutečnosti je průměrná výše provizí členů APRPPOS (Sodexo, Edenred, UP) u smluvních partnerů přijímajících stravenky 3,9 procenta a ani nejvyšší provize se zdaleka k deseti procentům nepřibližují.

Pevně doufáme, že se v další komunikaci bude ministryně Schillerová držet ověřených a pravdivých informací a nebude šířit neověřené a nepravdivé zprávy.

Miroslav Sedlákpředseda APROPOS